Η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Το ίδιο και το πρόγραμμά μας.
Μετά την επίσκεψή μας στην Ακρόπολη την Πέμπτη 3 Απριλίου και την επιτόπια έρευνά μας για να καταγράψουμε εντυπώσεις των επισκεπτών για τον Παρθενώνα, την Δευτέρα 5 Μαίου, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας για να γνωρίσουμε μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του Παρθενώνα.
Μας εντυπωσίασαν οι αρχαίες ανυψωτικές μηχανές, οι γερανοί δηλαδή, κατασκευασμένες από ξύλο και σχοινιά, που με ένα σύστημα τροχαλιών έδιναν τη δυνατότητα στους εργάτες να ανυψώνουν κομμάτια μαρμάρου που ζύγιζαν τόνους, σε ύψος ως 12 μέτρα από το έδαφος.
Και μηχανισμοί που με τη δύναμη του νερού και του αέρα δημιουργούσαν «θαύματα» στους χώρους λατρείας. Όπως το να ανοίγουν μόνα τους, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση τα βαριά θυρόφυλλα της πόρτας του ναού την ώρα που οι πιστοί προσέφεραν θυσία στη θεά. Και να αποκαλύπτεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους το άγαλμα της Αθηνάς, σαν για να αποδεχτεί τις προσφορές τους.
Στο Μουσείο είδαμε, ακούσαμε, μάθαμε αλλά και διασκεδάσαμε. Ανακαλύψαμε για παράδειγμα επιτραπέζια παιγνίδια της αρχαιότητας, που κατάφερναν να είναι ενδιαφέροντα και για εμάς σήμερα.
Τα εκθέματα του Μουσείου μάς έδειξαν μια ακόμα στιγμή από το μεγάλο ταξίδι του νου. Είτε ανήκει σε καλλιτέχνη που παλεύει να δώσει μορφή σε όσα φαντάζεται, είτε σε μάστορα που σκέφτεται και αξιοποιώντας τα υλικά του περιβάλλοντός του κατασκευάζει μηχανισμούς που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, ο νους του ανθρώπου βρίσκει τρόπους να μας γοητεύει.
Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος: Γώγου Άρτεμις, Κοκκινοπούλου Θεοδούλη